Nytt elstöd för hela landet efter rekordhöga priser

Efter att även norra Sverige haft höga elpriser har regeringen gett besked om ett nytt elstöd för hushåll i hela landet.

Efter att även norra Sverige haft höga elpriser har regeringen gett besked om ett nytt elstöd för hushåll i hela landet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energiminister Ebba Busch gav den 9 januari besked om ett nytt elstöd för hushåll i hela landet. Elpriserna är höga och nådde i norra Sverige rekordnivåer under slutet av 2022. Regeringen ger därför Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram ett elstöd baserat på spotpriserna för november och december.

Det har aldrig varit så höga elpriser som under november och december förra året och det är otroligt tufft för många hushåll just nu.

Regeringen ger därför Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram en ansökan till energimarknadsinspektionen om utbetalning av stöd till samtliga hushåll i Sverige. Stödet beräknas komma hushållen till del under våren. 

Svenska hushåll och företag har länge kunnat lita på att elen finns till mycket konkurrenskraftiga priser. I takt med avveckling av leveranssäker och robust elproduktion ser läget, tyvärr, inte ut så längre. 

Sverige är i stort behov av ny och stabil elproduktion och denna regering lägger stor vikt och har en strategi för detta. Det behövs eftersom stöd och bidrag för höga kostnader inte är hållbart i längden, men just nu är nödvändigt. 

Just nu gäller det att:

  • Kraftsamla, för att säkerställa tillräcklig elproduktion i Sverige.
  • Spara, effektiv och sparsam elanvändning hos hushåll och företag. 
  • Stötta, ge elstöd till hushåll och företag.

Och för att klara framtidens elbehov måste vi nu satsa på alla fossilfria kraftslag:

  • Bygga ut kärnkraften, så att vi har säker reglerbar elproduktion.
  • Bygg ut vind, vatten och solkraft.