Nytt mobilitetshus byggs vid lasarettet

Insändarskribenterna  menar att Nyköpings kommun och Region Sörmland arbetar tillsammans med att utveckla lasarettsområdet.

Insändarskribenterna menar att Nyköpings kommun och Region Sörmland arbetar tillsammans med att utveckla lasarettsområdet.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2019-10-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare "Orealistisk satsning på p-hus" publicerad 18 september. 

Nyköpings kommun och Region Sörmland arbetar tillsammans med att utveckla lasarettsområdet. Bland annat med en infart till den nya huvudentrén och detaljplanearbetet kring Visornas väg. Här har vi nu en möjlighet att samla de p-platser för besökare och personal som idag är utspridda på markparkeringen. Vi planerar att skapa ett mobilitetshus med plats för kontor, säkra cykelparkeringar, laddstationer för elbilar, kanske en bilpool/biluthyrning tillsammans med p-platser för besökare, personal och pendlare. Vi är många som behöver ställa om vårt sätt att resa, men vi tror ändå att bilen finns kvar i framtiden.

I och med utvecklingen av lasarettsområdet skapas en ny entré till staden som ger platsen mer liv och rörelse än idag. Istället för att köra in med bilen i vår medeltida stadskärna kan man parkera i mobilitetshuset, helt i linje med Nyköpings kommuns transportstrategi.

Bedömningen i det inledande arbetet är att det behövs 600 platser för bilar, vilket kan låta mycket. Men eftersom vi ersätter befintliga p-platser i området blir de totalt inte fler jämfört med idag. Parallellt satsar vi på gång- och cykelstråk samt en förbättrad kollektivtrafik där Nyköpings resecentrum på ett effektivt sätt ska knyta ihop buss och tåg. 

Att vi bygger tillsammans gör att vi sparar på allt från projekteringskostnader till investeringar. För att resa hållbart krävs många olika delar, där mixen tillsammans ger en bättre och effektivare lösning på sikt.