Obegripligt när invånarna ska tycka om Nyköping

Planeringen av kvarteret Brädgården vid Ringvägen får kritik av insändarskribenten. Bilden är från i höstas.

Planeringen av kvarteret Brädgården vid Ringvägen får kritik av insändarskribenten. Bilden är från i höstas.

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-12-20 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du noterat enkäten om Nyköpings arkitektur och stadsmiljö?

Nyköpings kommun utarbetar en så kallad arkitekturstrategi. Syftet är att ge ”en målbild för hur vi vill bygga vårt framtida Nyköping” och ”en strategi för hur vi når dit.” Man kan läsa om arbetet på kommunens hemsida, ”Arkitektur och stadsmiljö”. Där finns också en enkät och man kan läsa de hittills inlämnade svaren. Svara du också! Man kan svara fram till den 22 december.

I enkäten ställs frågan om vad som är viktigast att förbättra i vår stadsmiljö. Man får svara på max 4 av 11 alternativ, som om de övriga skulle ha ett underordnat värde för stadsmiljön. Av de hittills inlämnade svaren får alternativen ”Parkerna och grönskan” och ”Torgen och de levande stadsgatorna” högre svarsandelar än till exempel ”Den trivsamma och vackra stadsmiljön”. Det är obegripligt att det görs en rangordning mellan aspekter som alla är viktiga för stadsmiljöerna i det framtida Nyköping. 

I enkäten ställs också frågan hur stads- och livsmiljön ska utvecklas i framtiden. Här har jag svarat att kommunens styrande ska tillåta nya detaljplaner och byggnadsprojekt bara när projektens innebörd och konsekvenser har blivit genomlysta och beskrivna av välutbildade och yrkeserfarna arkitekter. Kvarteret Brädgården tycks vara ett beklagligt exempel på motsatsen. 

Jag svarade också att ansvariga politiker i styrelse och nämnd behöver ge sig till känna, delta i offentliga samtal om den byggda miljön, berätta om sina visioner och förebilder, om sin syn på lyckade och misslyckade projekt i Nyköping och hur man värderar svaren på enkätfrågorna. Det handlar om dels förtroendet för våra förtroendevalda och dels hur den blivande arkitekturstrategin ska kunna bidra till att återskapa och ge Nyköping sin rätta plats i den regionala ekonomin.