Obehagligt minne från studentdagen

Studenternas utspring i Nyköping blev allt annat än minnesvärd dag, enligt signaturen "Fröken rättrådig".

Studenternas utspring i Nyköping blev allt annat än minnesvärd dag, enligt signaturen "Fröken rättrådig".

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Insändare2021-06-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt är upplagt för ett glatt men coronasäkert studentfirande. Personal finns på Nicos skolgård och hälsar välkomna och visar anhöriga på plats. Information har gått ut att varje elev får ha två personer på plats som tar emot efter utspring. Att hörsamma vad som gäller, dvs. 2 personer per elev och att man får stå vid en angiven kon är mycket svårt för att inte säga näst intill omöjligt att rätta sig efter. De som arbetar på skolgården får ta emot skällsord och tillmälen som till exempel hora, fitta osv. Många tror att de får komma in på skolgården efter utspringet men covid19 har vad jag vet inte gått över 10 minuter senare! 

Det hela kröns av en faktisk och mycket obehaglig stormning av skolgården och att några killar sprayar med flera brandsläckare på de som står vid skolans trappa, precis innan sista utspringet. Undertecknad fick försöka ta sig in i skolbyggnaden, med astmaanfall och svidande ögon, för att undkomma och få luft. Samtidigt infann sig en känsla av att varar trängd, ett hot och en undran över folks beteende. 

Hur kommer det sig att flera människor uppvisar en sådan totalt brist på respekt gentemot studenterna, deras två anhöriga som väntar, samt lärare och annan personal?

Hur kan man komma på idén att förstöra genom att använda brandsläckare och var kommer alla brandsläckare ifrån? Hur kan man tänka att bara jag får göra som jag vill så är det ok även om jag ”kör över” eller till och med skadar andra människor? 

Planeringen har pågått en längre tid för att göra dagen så minnesvärd för studenterna som det bara går i dessa covid-tider. Men vad fick studenterna med sig som minne?