Odla grönsaker på p-hustaket mitt i idyllen

Insändare 1 september 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den anskrämliga byggnaden från Saab-tiden, det gamla lagret i Spelhagen, Nyköping, genomgår nu en förvandling. Bra att något sker, och kanske bra att göra p-hus av den. I en tidigare insändare har jag önskat att huset skulle rivas för att få grönytor, lekplatser och några fler boenden. Ombyggnaden är snart klar, så den planen går inte att ändra. 

Med det platta jätte tak som byggnaden har, och de förstärkningsarbeten som just nu görs, kunde det vara på plats att skapa odlingsytor på taket. Tänk att hyra en odlingslott där och titta ut över slottet, hamnen och skärgården och se ditt bidrag till matbordet växa på en egen liten plätt nästan mitt i stan. En stor lagerbyggnad utmed järnvägen vid Sunlight kan säkert också passa för en liknande framtid med sitt stora tak.

Förslag: Klövern hyr ut jordfyllda odlingslotter på taket. Det finns säkert kommersiellt intresse för detta! Jag kan tänka mig att prenumerera på en grönsakskasse ”Klöverns Tak” utkörd var 14:e dag i eldriven flakbil. En värld i förändring! En stor livsmedelsbutik i Montréal, Kanada, med ett liknade tak, levererar grönsaker i kassar och lådor från taket rakt ner till affärens försäljningsdiskar i samma byggnad. 

Tänk om politiker! Man får inte bygga lägenhetshus med hundra lägenheter utan att förse stora ytor i direkt anslutning med verksamma grönytor såsom lekplatser, parker och möjliga odlingsytor. Framtiden är redan här.

Framtiden kräver kreativitet! Så arkitekter som bryr sig och förser politiker med underlag för att fatta beslut och bygga framtida värdefull befolkningskultur, det behöver vi. En stadsarkitekt i Nyköping, det röstar jag för.

Ämnen du kan följa