Öka kommunernas roll för framtidens sjuksköterskor

Allt mer hälso- och sjukvård bedrivs av kommuner, och kommunerna är mer än redo att öppna sina verksamheter för den verksamhetsförlagda utbildningen för sjuksköterskor, skriver tre S-politiker.

Allt mer hälso- och sjukvård bedrivs av kommuner, och kommunerna är mer än redo att öppna sina verksamheter för den verksamhetsförlagda utbildningen för sjuksköterskor, skriver tre S-politiker.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2021-07-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk välfärd skriker efter personal. De kommande åren kommer tiotusentals anställas och än fler pensionsavgångar ersättas i kommuner och regioner. Då är det avgörande att den som söker sig till välfärden också får de bästa förutsättningarna under sin utbildning att arbeta inom välfärden.

Allt mer hälso- och sjukvård bedrivs av kommuner, trots det är det främst på sjukhus och vårdcentraler som de praktiska momenten av utbildningen till sjuksköterska och specialiserad sjuksköterska sker. Sveriges kommuner är mer än redo att öppna våra verksamheter för den verksamhetsförlagda utbildningen. Det ger fler studenter en bredd i sin utbildning och möjlighet att se kommunen som en framtida arbetsgivare.

De senaste åren har vi socialdemokrater drivit på så att antalet utbildningsplatser ökat i hög takt, för att möta behoven av utbildad och kunnig personal inom välfärden. Samtidigt har den verksamhetsförlagda delen av utbildningarna blivit en flaskhals. Det måste vi alla hjälpas åt att lösa.

För att ge fler studenter en bredd i sin utbildning och möta kommande rekryteringsbehov vill vi:

  1. Öka andelen verksamhetsförlagd utbildning inom kommunernas verksamheter. 25% av all hälso- och sjukvård bedrivs i kommunal regi. Vi vill att den kommunala hälso- och sjukvården inom äldreomsorg och funktionshinderområdet ska kunna välkomna fler VFU-studenter till vårterminen 2022.

  2. Se över vem som kan vara handledare för studenter. Många som arbetar inom såväl kommuner som regioner har lång och god erfarenhet och skulle kunna handleda studenter inom hälso- och sjukvårdsutbildningar, men har ingen egen examen på avancerad nivå. Handledarens kompetens borde väga lika högt som akademiska meriter.

  3. Stärka kopplingen mellan forskning och arbetsplats. Förstärk den praktiknära forskning inom både den kommunala och regionala hälso- och sjukvården. Så får både medarbetare och medborgare del av forskningens framsteg genom en bättre välfärd och arbetsplats.

Välfärden blir bara så bra som personalens förutsättningar. Vi socialdemokrater har höga ambitioner för välfärden. Därför är det avgörande för oss att välfärdens anställda har goda förutsättningar, rätt kompetens och stöd för att göra sitt jobb.