Nyköping nedklottrat – ta upp kampen nu

Det har klottrats i centrala Nyköping och insändarskribenten vill att något görs åt saken. Fotot är från ett annat tillfälle och har inte med klottret i Nyköping att göra.

Det har klottrats i centrala Nyköping och insändarskribenten vill att något görs åt saken. Fotot är från ett annat tillfälle och har inte med klottret i Nyköping att göra.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2023-01-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natten mot trettondagen har ökända klottrare bombat hela innerstaden med sina taggar (signaturer). På historiska byggnader likväl som privatbostäder. Vid samtal med polisman på stan säger han att de känner till identiteten på den eller de som har dessa taggar.

Varför kallar inte Polisen in dem och eventuellt deras målsmän direkt efter helgen? Nyköping har enligt egen uppgift anmält sig till tävlingen Årets stadskärna 2023. Ansökan ska ha varit inlämnad i december och i maj får vi veta vinnaren. Under första kvartalet kommer delegater för att på plats ta del av Nyköpings bidrag. En nedklottrad stadskärna är inte bara nedslående för oss som bor och verkar i staden utan förstör även möjligheten i tävlingen. Det är svårt att hävda att vår stad har en bra och effektiv samverkan kring stadskärnan om inte klotter utan fördröjning tas bort från centrala strög.

En rad hyresgäster har drabbats såsom Hellmanska gården, SEB, Nordea, Apoteket, Västerport, Åhléns/Galleria Axet, Westerlingska gården med många fler. Hög tid att alla aktörer samlas bakom fördömandet av klotter och kraven om kraftfulla insatser från Polisen i jakten efter att fastställa förövare och göra dem eller deras målsmän ekonomiskt ansvariga.

Polisen jag pratade med hyllade själv Örebro och deras anammande av amerikanskt koncept med snabb borttagning av klotter i enlighet med "Broken window theory", det vill säga visdomen om att klotter och sabotage som inte åtgärdas genererar mer av detsamma.