Okunniga KD-politiker ger inte billigare el

Insändare 10 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som tror att ledande politiker bygger sina förslag till förbättringar för väljarna på gedigen kunskap och omsorgsfull analys av alternativen, har anledning att tänka om när det gäller KD. Partiledaren Ebba Busch, tillsammans med den energipolitiska talespersonen Camilla Brodin och riksdagsledamoten från Sörmland, Pia Steensland visade med sin debattartikel om elpriset i SN 3 januari att de inte förstått varför elpriserna rusat iväg.

Orsaken är inte brist på kärnkraft i Sverige. Höga elpriser i södra Sverige beror på att billig svensk el forsar ut till norra Europa som ett resultat av de utbyggda kabelförbindelserna. Med den princip för prissättning på el som används, bestäms elpriset i södra Sverige då av marknadspriset i norra Europa. Exporten har under större delen av december motsvarat effekten i ett kärnkraftverk.

En utbyggnad av kapaciteten i Forsmark kan knappast, som kristdemokraterna antyder, bidra under den här vintersäsongen, men även om den redan vore genomförd skulle den enda effekten bli att ännu mer el exporteras. Detta är bra för klimatet och ger mer vinst till Vattenfall men leder inte till lägre elpriser. 

Slopad elskatt och slopad moms skulle snabbt kunna ge en viss lättnad för hushållen, men inte för industrin. Prisreglering eller bromsad export från södra Sverige är enda sätten att snabbt minska elpriserna där. Initiativ för lägre elpriser är angelägna men de måste vara åtminstone tekniskt verklighetsförankrade. Meningslösa förslag från okunniga politiker kan vi vara utan.          


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Åsikter om elpriser

Insändare: Energimarknaden fungerar inte

Energimarknaden fungerar inte

Insändare: KD vill sänka energiskatten för alla

KD vill sänka energiskatten för alla