Okunnigt att skylla elpriserna på Miljöpartiet

Elprisproblemet är ett resultat av bristande förutseende hos Svenska Kraftnät och samtliga partier. Att utpeka Miljöpartiet som orsaken, tyder på en anmärkningsvärd okunnighet, skriver Björn Kjellström.

Elprisproblemet är ett resultat av bristande förutseende hos Svenska Kraftnät och samtliga partier. Att utpeka Miljöpartiet som orsaken, tyder på en anmärkningsvärd okunnighet, skriver Björn Kjellström.

Foto: Jessica Gow / TT

Insändare2021-10-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Anna Lövheim (moderat) hävdar i SN 16/10 att de höga elpriserna i södra Sverige beror på att Miljöpartiet ”nedmonterat vår energiförsörjning” genom att ”strypa tillgång på kärnkraft”.

Hon borde känna till att stängningen av två reaktorer i Ringhals beslöts år 2015 av Vattenfall. Investeringen för att klara de nya säkerhetskraven var inte affärsmässigt motiverad. Miljöpartiet hade inget med detta att göra.

Efter att reaktorerna stängts, har Sverige enligt SCB varje månad exporterat mellan 7 och 17% av den elenergi som genererats. År 2018, innan stängningen påbörjades, exporterades knappt 11%. Ingen nedmontering av energiförsörjningen har faktiskt skett. 

Prisskillnaderna på el i Sverige är en följd av senfärdig utbyggnad av elöverföring inom Sverige, ökad kapacitet för överföring till norra Europa, höjda priser på naturgas och principen för prissättning på el. Elpriset inom ett område där elen kan flöda fritt, bestäms av kostnaden för den dyraste producerade kilowattimmen inom detta område. När överföringskapaciteten från Norrland till södra Sverige är fullt utnyttjad och samtidigt el flödar fritt mellan södra Sverige och norra Europa kommer då elpriset att bestämmas av vad elen kostar att producera i norra Europa.  Produktion av mer kärnkraft i Ringhals ger då inte lägre elpriser men större elexport. 

Elprisproblemet är ett resultat av bristande förutseende hos Svenska Kraftnät och samtliga partier. Att utpeka Miljöpartiet som orsaken, tyder på en anmärkningsvärd okunnighet.