Okunskap om hur munskydd ska användas

Jag vädjar - om ni ska använda munskydd, gör det fullt ut. Låt det inte åka jojo upp och ner. Skriver Mia Olvén.

Jag vädjar - om ni ska använda munskydd, gör det fullt ut. Låt det inte åka jojo upp och ner. Skriver Mia Olvén.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Insändare2020-06-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagarna innan midsommar bevittnade jag Anders Tegnells mardröm om smittspridning och om människor som sprider mer smitta med munskydd än utan munskydd. Använder man munskydd felaktigt är munskyddet verkningslöst och kan dessutom bli farligt för oss andra! 

Jag var och handlade i en större matvarubutik i Nyköping, där två damer bar munskydd. Men bara stundtals. De förde munskyddet upp och ner. Ena stunden satt munskyddet på plats, för att i nästa stund dras ner under hakan. Det hände inte bara en gång, utan otaliga gånger, särskilt när de skulle prata med varandra. Munskyddet åkte upp och ner under deras väg genom butiken, samtidigt som de plockade varor från hyllorna. Tänk efter! 

Det dessa damer och många andra inte är medvetna om är just okunnigheten om hur man använder munskydd på rätt sätt. Det kan sprida mer smitta, än att inte använda munskydd överhuvudtaget. Den ena stunden andas de i munskyddet, tar sedan upp handen för att föra ner munskyddet till hakan, för att i nästa stund placera det över näsan och munnen igen. Upp och ner. Ner och upp. Under tiden har mängder av partiklar förts över mellan munskydd och hand. Just den handen som plockar varor! Därför bidrar mångas okunnighet till ökad smittspridning. 

Jag vädjar - om ni ska använda munskydd, gör det fullt ut. Låt det inte åka jojo upp och ner. När ni för era händer mellan mun, munskydd och varorna på hyllan ökar smittspridningen för oss andra i butiken. 

Tänk er för!