Om Mathems vara eller inte vara

Mathem har under några år skött matleveranserna till dem i Nyköpings kommun som behöver hjälp med att handla. Arkivbild

Mathem har under några år skött matleveranserna till dem i Nyköpings kommun som behöver hjälp med att handla. Arkivbild

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-10-21 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tre år sedan gjorde kommunen en upphandling. Den innebar att Mathem skulle leverera mat till alla i kommunen som behövde hjälp med att handla.

Upphandlingen gällde egentligen att packa och köra hem varorna men innebar i praktiken att alla också var tvungna att handla sina varor på Mathem om de ville ha hjälp. Om kommunen på det här sättet juridiskt sett har rätt att tvinga enskilda att handla hos en viss leverantör för sina egna pengar är fortfarande inte klarlagt.

Resultatet blev att 150 personer hoppade av och med stor sannolikhet istället varit tvungna att belasta anhöriga för att få hjälp. Det innebar också att någon från hemtjänsten inte ens fick följa med och exempelvis köpa lite godis om man från hemtjänsten var ute och promenerade tillsammans med en som fick sådan hjälp.

Nu pågår ny upphandling. Kommunen måste hitta andra vägar för det här. Att rationalisera så långt möjligt är väl riktigt om man samtidigt beaktar att man inte blir förmyndare för de som behöver hjälp. Det borde vara möjligt att utforma ett system som ger den enskilde möjlighet att själv bestämma var man vill handla för sina egna pengar. För många är det otroligt viktigt att få komma utanför hemmets dörrar någon gång och kan man då samtidigt handla hem sina varor slår man ju faktiskt två flugor i en smäll.

Alla insatser ska ju bygga på självbestämmande och beaktande av den enskildes integritet. Detta har man brutit mot i det nuvarande upplägget.