Vi känner oss tillfreds med Nyköpings kommuns planer på att – i samarbete med Stadsmissionen – öppna härbärge för akut hemlösa. Men vi känner oro över att det tar lång tid och osäkerhet kring i vilken utsträckning kommunen är beredd att svara för de ekonomiska förutsättningarna.
Vi tror att samverkan mellan kommunen och civilsamhället, där kyrkorna ingår, är viktigt. Civilsamhället kan bidra med engagerade medmänniskor. Däremot kan Nyköpings kommun inte lägga över det ekonomiska ansvaret för de mest utsatta invånarna på civilsamhället.
Nyköpings kommun berättar på sin hemsida att planen är att starta härbärge först hösten 2019. Därför undrar vi: Hur ser planen ut för omsorg om hemlösa som riskerar att frysa ihjäl utomhus under den här vintern, om det blir riktigt kallt? Hur ser det Nyköpings kommuns ekonomiska stöd för Träffpunkten ut fram till dess att beslut fattas om Träffpunkten kan bli en del av Stadsmissionen?
Enligt Socialstyrelsens rapport år 2017 fanns det 280 hemlösa personer i Nyköpings kommun varav cirka 73 stycken var akut hemlösa.
Vi möter människor som värmer sig i kyrkan, som får en kopp kaffe, men vi vet inte var vi kan hänvisa dem vidare. Med viss framförhållning, bland annat för att engagera volontärer, har vi möjlighet att öppna våra lokaler för akut hemlösa enstaka nätter.
Men vi har många faktorer att ta hänsyn till, bland annat regler för brandskydd. Och vi anser inte att Nyköpings kommun har rätt att lämna över ansvaret för akut hemlösa på kyrkor och ideella organisationer.
Vi efterlyser handling och inbjudan till samtal från kommunens sida. Inte ska väl någon människa behöva frysa ihjäl först?
Lisbeth Stigemyr ordförande Nyköpings kristna samarbetsråd Lars Viper kontraktsprost