Orättvis vattenräkning i Trosa

"Vad som gäller för ett hyreshus vet jag tyvärr inte, men gissar att avgiften enbart beror på vattenmätarens storlek. Hur rättvist har man då fördelat kostnaderna?" skriver insändarskribenten.

"Vad som gäller för ett hyreshus vet jag tyvärr inte, men gissar att avgiften enbart beror på vattenmätarens storlek. Hur rättvist har man då fördelat kostnaderna?" skriver insändarskribenten.

Foto: Tony Gutierrez

Insändare2024-12-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Trosa kommun skall kostnaderna för VA delas rättvist av kollektivet. Det vill säga att alla som utnyttjar kommunens vatten och avlopp skall betala exakt lika mycket för denna tjänst. Så är det absolut inte nu.

Tittar man på sin VA-räkning så finns där flera olika poster såsom en förbrukningsavgift som baserar sig på hur mycket vatten du förbrukat. Sen har vi som bor i villa en dagvattenavgift som är fast. Men den största posten är den fasta avgiften, som tidigare kallades för vattenmätaravgift, på 10 165:-/år. Denna avgift är baserad på vattenmätarens storlek och den vanligaste mätaren är Q 2,5 och då får man betala denna summa. Det märkliga är att den avgiften är exakt densamma oavsett hur du bor. Det vill säga att bor du i ett ensamhushåll såsom en villa betalar du 10 165:-. Men tittar jag på mina grannar som är en bostadsrätt med sex hushåll så betalar dom exakt samma summa fast dom kan då dela den på sex hushåll och får därmed en kostnad på 1 694:-/ hushåll.

Jag är helt med i resonemanget att VA-kollektivet skall bära sina egna kostnader, och att pengarna måste in varje år, men anser att den debiteringsmodell som finns idag varken är rättvis, som den skall vara, och ger heller inget incitament för att vara försiktig med sin vattenförbrukning. Idag kostar en kubikmeter vatten 84,27:- och gör jag av med 10 kubikmeter vatten mer ett år så kostar det inte särskilt mycket. Om kommunen istället för alla dessa fasta avgifter tog sin budget för hela VA-kollektivet och dividerade det med mängden vatten som används så skulle man kunna få fram vad en kubikmeter vatten egentligen kostar och fördela detta efter varje hushålls förbrukning. Det skulle ge en helt rättvis fördelning av VA-kostnaden och även ge innevånarna i kommunen ett incitament till att spara på vattnet så vi slipper alla dessa påbud om att vattna varje sommar. Och det viktigaste av allt: pengarna som behövs kommer att komma in även med denna rättvisa fördelning.