Orimligt långa bostadsköer behöver åtgärdas

Vi diskuterar gärna bostadspolitik med er i Hyresgästföreningen, skriver C-politikerna Martina Johansson och Martina Hallström.

Vi diskuterar gärna bostadspolitik med er i Hyresgästföreningen, skriver C-politikerna Martina Johansson och Martina Hallström.

Foto: Tomas Oneborg

Insändare2021-07-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på inlägg i Sörmlands nyheter den 30 juni https://sn.se/artikel/fa-klarar-hyran-i-nybyggda-hyresratter-redan-i-dag/r12ek8kl

Redan idag är hyrorna i nybyggda hyresrätter så höga att få hyresgäster klarar hyran, säger Rune Berg i sin replik och det stämmer. Just därför skulle fri hyressättning i nyproduktion kunnat införas 1 juli 2022, utan att någon hyresgäst alls påverkas. Troligen skulle ett ökat utbud av nya bostäder vara den mest påtagliga effekten och fler bostäder är vad vi behöver för att korta de orimligt långa bostadsköerna.

Bristen på bostäder är det allt överskuggande problemet. Det är den politik som förts fram till nu som är orsaken till att många, framförallt unga inte får tag i en bostad. Vi har respekt för att varje diskussion som rör människors bostäder väcker känslor och reformer ska genomföras varsamt och med ett brett stöd i riksdagen. Det Ola Johansson gav uttryck för 2019 är inte Centerpartiets politik, vilket han själv har klarlagt. Inget parti vill medverka till att boendekostnader påverkas, men vi ser problem med att missvisande hyresnivåer i attraktiva lägen leder till att bostäder endera står tomma, eller blir föremål för svarthandel.

Vi värjer oss för påståendet att en fastighetsägare kan höja hyrorna hur mycket som helst. Ingen vill stå med outhyrda lägenheter och som Rune själv påstår, har i vissa fall gränsen redan nåtts för vad man är villig att betala. Dessutom kvarstår rätten för hyresgästen att pröva hyran i hyresnämnden och få den justerad till en nivå som motsvarar läge och standard. 

Vi diskuterar gärna bostadspolitik och träffar därför gärna er i Hyresgästföreningen för att diskutera vilka förslag ni har för hur bostadsbyggandet kan öka i hela Sörmland.