Öronmärkta pengar behövs till föräldrastöd

"Om man inte ser upp kan pengarna ”försvinna” i ett stort svart hål", skriver Göran Bernhardsson (KD).

"Om man inte ser upp kan pengarna ”försvinna” i ett stort svart hål", skriver Göran Bernhardsson (KD).

Foto: Peter Alexis

Insändare2022-08-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bli förälder är stort. Att vara förälder är viktigt. Att vara en bra förälder är svårt.

Ett barn behöver vara älskat. Ett barn behöver kärlek och stöd. Ett barn behöver ledning och goda värderingar från sina föräldrar. 

Tyvärr orkar inte alla föräldrar ge barnen den ledning, kärlek och stöd de skulle behöva. Föräldrar tappar taget, barn spårar ur, allt yngre barn blir kriminella. Tonåringar skjuter på gatorna. Samhället måste kunna stödja föräldrarna. 

M+KD fick igenom en budget i riksdagen med en satsning att vara stolta över, nämligen pengar till föräldrastödsprogram. 100 miljoner år 2022, och för åren 2023 - 2024 finns det 200 miljoner varje år. Utbetalning sker med kommunalskatten. Lite grovt kan man räkna att Oxelösund får 100 000 i år, och sedan 200 000 per år. Det finns alltså extra resurser att satsa på föräldrastöd.

För KD är det jätteviktigt att detta extra bidrag verkligen används till just föräldrastöd. Om man inte ser upp kan pengarna ”försvinna” i ett stort svart hål.

Och i Oxelösund har bidraget gått just rakt ner i det svarta hålet. Linus Fogel (S) säger att dessa extra pengar till stöd av föräldrar inte har fördelats till någon särskild nämnd, utan ingår som andra delar i den samlade finansieringen av kommunens verksamheter. Bla, bla, bla… Kanske S menar administration eller att bygga en 24-miljoners restaurang?

Att ta öronmärkta pengar till ”vad-som-helst” är dålig politik. Att ta hand om våra barn, skydda våra barn och hjälpa föräldrar måste vara högre värdesatt än så. Mer värdefullt än en dyr restaurang.