Orosmolnen finns redan och är mörka!

Det är dags att S-C-Mp-ledningen slutar att ”ana orosmoln” och i stället börjar prioritera kommunens stora och växande problem, skriver Östen Eriksson.

Det är dags att S-C-Mp-ledningen slutar att ”ana orosmoln” och i stället börjar prioritera kommunens stora och växande problem, skriver Östen Eriksson.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2021-04-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När S-C-Mp-ledningen i Nyköping nyligen presenterade bokslutet för 2020, var man nöjda men anade orosmoln! Problemet är ju att orosmolnen redan finns och är mycket påtagliga och mörka! 

Ett stort orosmoln är att Nyköping har högsta ökningen av kostnaderna för försörjningsstöd i hela Sörmland. Enligt bokslutet har kostnaderna i Nyköping ökat med hela 13 procent! I Sörmland var ökningen endast 2 procent och i Sverige som helhet minskade faktiskt kostnaderna med 2,4 procent. Även när man jämför Nyköpings kostnader för försörjningsstödet per invånare med rikssnittet, är Nyköpings 116 konor per invånare mycket högt jämfört med rikssnittet 89 kronor per invånare.

Ett annat mörkt orosmoln är det stora antalet långtidsarbetslösa. Enligt Arbetsförmedlingens färska månadsstatistik fanns nu i mars 595 personer i Nyköping som varit arbetslösa mer än 24 månader. Dessa hade alltså redan varit arbetslösa minst 12 månader när pandemin slog till för ett år sedan. Många var alltså arbetslösa när mandatperioden inleddes och är det fortfarande! Av dessa 595 personer är 60 procent födda utanför Europa, vilket innebär att det behövs en bättre fungerande integration.

Det är dags att S-C-Mp ledningen slutar att ”ana orosmoln” och i stället börjar prioritera kommunens stora och växande problem.