Ostlänken ger utrymme för mer tågtrafik till Nyköping

Med Ostlänken ges mer utrymme på spåren och tågtrafiken kan fortsätta växa både regionalt och nationellt, vilket är positivt för Nyköping. Skriver Torben Buza Eliasson, samhällsbyggnadskontoret.

Med Ostlänken ges mer utrymme på spåren och tågtrafiken kan fortsätta växa både regionalt och nationellt, vilket är positivt för Nyköping. Skriver Torben Buza Eliasson, samhällsbyggnadskontoret.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-02-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Alf Grandien angående insändare ”Ostlänken väcker många frågor” i SN måndag 22/2.


Hej Alf!
Precis som du skriver är det viktigt att Nyköping fortsätter utvecklas i en god riktning och att tågen därmed fortsatt stannar i kommunen. Med Ostlänken ges mer utrymme på spåren och tågtrafiken kan fortsätta växa både regionalt och nationellt, vilket är positivt för Nyköping.

Regeringen gav i juni 2018 Ostlänken tillåtlighet, ett beslut som innefattar stationer i centrala Nyköping och vid Stockholm Skavsta Flygplats. Båda dessa stationer placeras längs med den så kallade bibanan som blir en del av Ostlänken. Bibanan blir i sin tur den första etappen i Trafikverkets projekt Nya stambanor. Liksom många andra kommuner längs de kommande nya stambanorna har Nyköping genom Sverigeförhandlingen ingått avtal med statliga företrädare för att medfinansiera Ostlänken och bygga nya bostäder.

Med beslutet om tillåtlighet och Sverigeförhandlingen har regeringen alltså tydligt signalerat att Ostlänken har en viktig funktion i ett regionalt perspektiv och inte bara som del i framtida höghastighetsbanor mellan storstäder. Med ny spårkapacitet och centrala stationslägen förbättras möjligheten till snabbare och mer klimatvänlig pendling längs ostkusten, så att arbets- och bostadsmarknaderna kan fortsätta växa samman.

Inom Nyköpings kommun arbetar vi sedan länge för att förverkliga Ostlänken, med ambitionen att det byggs nya stationer både i centrala Nyköping och vid Skavsta. Det ökar möjligheterna för Nyköping att fortsätta växa och utvecklas i en hållbar riktning.

Vänliga hälsningar