Vi är rebellmammor – för kärleken till våra barn

"Våra barn och barnbarn kommer att veta varför det blev så här, och värst av allt – de kommer att veta att vi hade kunnat undvika, eller i alla fall dämpa dess effekter" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

"Våra barn och barnbarn kommer att veta varför det blev så här, och värst av allt – de kommer att veta att vi hade kunnat undvika, eller i alla fall dämpa dess effekter" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-05-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många barn och unga idag känner en djup oro för klimatförändringarna. Och det med rätta – klimatet och hur det nu snabbt ändras kommer att prägla hela deras vuxna liv.

Vi får inte lämna barn och unga med deras oro inför framtiden – nu måste vuxenvärlden stå upp för kommande generationer. För dem som ännu inte har en röst. När våra barn i framtiden frågar oss om klimatkrisen; "Visste ni?" och "Varför gjorde ni inget?", så kan vi inte svara att vi valde att titta bort. Vi kan inte svara att vi litade på att våra makthavare skulle hantera krisen, trots att de visade om och om igen att de inte var modiga nog att genomföra de förändringar som krävdes.

Vi som är vuxna och lever i Sverige idag är privilegierade, i nuläget tar vi liten skada av klimatförändringarna. När våra barn födda på 2020-talet växer upp kommer deras tillvaro istället att präglas av klimatförändringarna i form av översvämningar, torka, bränder, svält och sjukdomsspridning. Våra barn och barnbarn kommer att veta varför det blev så här, och värst av allt – de kommer att veta att vi hade kunnat undvika, eller i alla fall dämpa dess effekter.

Vi vill göra handling av den ilska, frustration och sorg vi känner över vart vi är på väg genom att höja rösten och vara obekväma. Den 13 maj går mammor i hela världen ut på gatorna i en global manifestation där vi kräver att makthavare ska agera med full kraft för att bromsa klimatförändringarna.

Kom med – mammor, mor- och farmödrar, fastrar och mostrar, döttrar, systrar och allierade! Vi manifesterar i såväl Nyköping som i många andra städer i Sverige och världen.