Oxelösund – seglarstaden

För att skapa opinion och förmedla båtägarnas synpunkter till kommunen tog vi våras initiativet att bilda Oxelösunds Båtägarförening, skriver Bo Jender. Båtarna på bilden har ingen koppling till insändaren.

För att skapa opinion och förmedla båtägarnas synpunkter till kommunen tog vi våras initiativet att bilda Oxelösunds Båtägarförening, skriver Bo Jender. Båtarna på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-08-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en vacker sensommardag, solen skiner och det blåser 5-6 sekundmeter nordvästlig vind. Jag går ut från Ramdalshamnen och är ute till sjöss på 10 minuter. Jag seglar förbi Ramnö, Femöre huvud och Vinterklasen på väg mot Hävringe. 

Utanför Vinterklasen har segelsällskapet kappsegling för segelintresserade ungdomar. Jag tänker på vilken fantastisk insats, som OXSS gör med utbildning av ungdomar, kappseglingar och till och med fostring av olympiamedaljörer. 

Segelsällskapet bidrar verkligen till att göra Oxelösund till ostkustens seglarstad.

Jag tänker på när vi flyttade till Oxelösund på 1970-talet och valde mellan Nyköping och Oxelösund, ett val som vi aldrig ångrat.

Vi ställde oss i kö till dagis och båtplats i Ramdalshamnen, där en ny pontonbrygga med 44 platser skulle anläggas. Vi fick plats tillsammans med båtägare från Oxelösund, Nyköping, Katrineholm och Norrköping. Hamnen sköttes på ett föredömligt sätt av Hasse och Kjelle på kommunen. Vi gick vakt en natt per sommar för att förhindra stölder och förstörelse och jag kan inte minnas att det förekom några tillgrepp.

I dag ligger det fem båtar vi bryggan som hunnit bli 45 år. 

När jag kom till min båtplats i våras, som jag betalat 9 500 kr för, så fanns bara en halv plats. En bom hade lossnat från bryggan och drivit bort. Numer har den flutit upp och ligger på bryggan som ett monument över kommunens bristande underhåll.

Hamnens uppläggnings- och parkeringsplats ska bebyggas och är sedan i våras avstängd. De 350 båtägarna får dela på 20 parkeringsplatser. Infarten till hamnen har utan förvarning flyttats ett par gånger och båtägarna får åka runt 2,5 km på för utomstående okända vägar. Ingen annan information än att ”Stenviksvägen är avstängd vid hamnen”. Någon driftig båtägare körde längs kajen till hamnen, men det dröjde bara någon dag innan kommunen satte upp en förbudsskylt. Missnöjet bland båtägaren är kompakt och ett antal båtägare kommer att söka sig till andra hamnar nästa år. 

Varför har det blivit på detta sätt? Inser inte kommunens politiker och tjänstemän värdet av Oxelösunds fantastiska läge vid havet och tillgången till ett tusental båtplatser? Båtägarna uppfattas uppenbarligen som skatteobjekt snarare än kunder.

För att skapa opinion och förmedla båtägarnas synpunkter till kommunen tog vi våras initiativet att bilda Oxelösunds Båtägarförening, oxbatagare@gmail.com. Detta har fått ett starkt gensvar och vi får ständigt nya medlemmar. Medlemskapet är sekretesskyddat (GDPR) och avgiftsfritt.

Vi ser fram emot att få förmedla båtägarnas kunskaper och synpunkter till kommunen med förhoppningen att Oxelösund åter ska bli en attraktiv ort för båtägare.