Oxelösunds hemtjänst – dags för reflektion och handling

"Det är med en känsla av både besvikelse och hopp jag tar del av årets Hemtjänstindex" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Det är med en känsla av både besvikelse och hopp jag tar del av årets Hemtjänstindex" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2023-12-10 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med en känsla av både besvikelse och hopp jag tar del av årets Hemtjänstindex för 2023, där Oxelösunds kommun återigen befinner sig bland de lägst rankade kommunerna i landet. Trots en marginell förbättring från föregående år, är det tydligt att det finns områden som kräver omedelbar uppmärksamhet och handling.

En ljusglimt är den förbättring som har inträffat inom området Information, där kommunens hemsida nu rankas på plats 112 jämfört med plats 283 föregående år. Detta visar på möjligheten att göra positiva förändringar när rätt åtgärder sätts in.

Samtidigt är det oroande att notera den betydande försämringen inom området Stöd och utveckling, där Oxelösund har rasat från plats 11 till 269. Det är viktigt att granska orsakerna bakom denna dramatiska förändring och vidta åtgärder för att säkerställa att personalen får det stöd och den utveckling de behöver.

Ett inspirerande exempel kommer från Fagersta, en kommun som liknar Oxelösund. Deras fantastiska förbättring, från plats 285 till plats 36, visar på möjligheten att genom samarbete mellan chefer, personal, politiker, pensionärsföreningar och fackförbund som Kommunal, skapa verkliga förändringar och höja standarden på hemtjänsten.

Det är dags för Oxelösunds kommun att ta lärdom av framgångsexemplen och agera. Genom att skapa en öppen dialog och samarbete mellan alla berörda parter – inklusive kommunens ledning, personal, äldre invånare och deras företrädare – kan också vi åstadkomma de förändringar som behövs.

Ytterligare information om Hemtjänstindex 2023, finns på www.hemtjanstindex.se