Parkeringseländet på Femöre – gör något

Vilka åtgärder har vidtagits för att parkeringseländet på Femöre inte skulle upprepas i år? Inga alls! Skriver signaturen "Sommargäst".

Vilka åtgärder har vidtagits för att parkeringseländet på Femöre inte skulle upprepas i år? Inga alls! Skriver signaturen "Sommargäst".

Foto: Peter Alexis

Insändare2021-08-14 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi levt med pandemin två somrar i rad. Redan förra sommaren blev det tydligt att de flesta valde att semestra hemma. Föga förvånande blev trycket extra hårt i Oxelösund och på Femöre.

Vilka åtgärder har vidtagits för att parkeringseländet på Femöre inte skulle upprepas i år? Inga alls!

Har inte Oxelösunds kommun mottagit statligt coronastöd 12 miljoner kronor? Pengar som kan användas för att satsa lokalt nu då alla är hemma i stället för att flyga till varmare länder? Hur gör dessa pengar bäst nytta? Skicka dem till ett privat parkeringsbolag som bötfäller sommargäster? Två år i rad. Och kommunen i bästa fall gör en marginell vinst? Och sedan föreslå att turisterna tar cykeln i stället.

Men om det idag finns 50 parkeringsplatser betyder det att om det är fyra personer i varje bil så behövs 200 nya cykelparkeringar. Idag finns inga cykelställ alls. Cyklar och mopeder är parkerade huller om buller redan idag. Vad blir resultatet om ytterligare 200 cyklar ska parkera där ingen plats finns? Kommer det göra att räddningstjänsten kommer fram? Knappast.

Bötfälla gäster gör ingen glad och kan knappast kallas ”lösa problemet”. Att lösa problemet kan göras på åtminstone två sätt. Utöka parkeringsytorna är uppenbart ett enkelt sätt. Och kanske några cykelparkeringar vore på sin plats. Ett annat alternativ vore att göra som på Djurgården att stänga av nöjes-trafiken under högsäsong och bara släppa fram rund-tur-bussar och boende.