Partiet Nyans för sina väljare bakom ljuset

Insändare 10 augusti 2022 07:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett minst sagt lömskt inslag inför höstens val till riksdag, region och kommun är det nya partiet Nyans grepp att locka med icke valbara kandidater på sina valsedlar runt om i hela landet.

I Sörmland till exempel kandiderar partiet i fyra kommuner. Den i Nyköping bosatta profilen Ibrahim Ben Alaya återfinns på inte mindre än tre kommunlistor, Nyköping, Oxelösund och hör och häpna också Eskilstuna. På Nyköpings lista är det endast Ibrahim Ben Alaya som bor i Nyköping av de 14 uppsatta kandidaterna.

Ibrahim Ben Alaya är självklart i likhet med övriga ledare i Nyans fullt medveten om att detta är ett sätt att föra sina tänkta väljare bakom ljuset. Den enkla regeln är att ingen är valbar till kommunpolitik i en kommun man inte bor i.

Nu är Ibrahim Ben Alaya inte ensam om det här bedrägliga beteendet. Partiet kandiderar i 24 kommuner på sammanlagt 335 listplatser men med endast 81 kandidater, enligt kartläggning som DN har publicerat. Samma namn dyker upp på var och varannan lista. Partiledaren Mikail Yüksel själv återfinns på 16 kommunlistor.

Inte nog med att partiets företrädare lånat sig till att skapa oro genom att sprida osanningar om vårt lands arbete med att skydda barn från olämpliga miljöer, här gör de sig också skyldiga till att föra sina väljare bakom ljuset. Detta vittnar om ett förakt mot vårt system och en underskattning av de väljare man tänkt sig locka liksom allas vår förmåga att genomskåda en bluff.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa