Pendeltåget är livsviktigt för en fungerande vardag

Trots högljudda protester och välfyllda namninsamlingar är de uppskattade extra helgturerna på Gnestapendeln nu ett minne blott, skriver tre V-politiker.

Trots högljudda protester och välfyllda namninsamlingar är de uppskattade extra helgturerna på Gnestapendeln nu ett minne blott, skriver tre V-politiker.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-12-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skenet av den omöjliga bostadsmarknaden i Stockholm som ETC rapporterade om 7 december, där det framkommer att undersköterskor och brandmän inte har råd att bo i Stockholm, blir det än viktigare att pendlare får en bra länk till huvudstaden.  

Trots högljudda protester och välfyllda namninsamlingar är de uppskattade extra helgturerna på Gnestapendeln nu ett minne blott. I två års tid har tågen gått lite oftare, ett samarbete mellan region Stockholm och Gnesta kommun. Bollen skulle över till region Sörmland för att få till en fortsättning, då det är regionen som ska finansiera kollektivtrafik. Då dessa inte har ekonomi för detta tycker vi att region Stockholm istället kunde ta sitt ansvar för de helgpendlande arbetarna i regionen. Entimmestrafik blir nu tvåtimmarstrafik när krutet i stället ska läggas på Mälartågen. 

Helgturerna var redan från början en temporär satsning, heter det. Som om det skulle vara någon tröst för helgarbetaren vars livspussel nu plötsligt blir väsentligt svårare att få ihop. Fler avgångar på regionaltåget är givetvis välkommet. Men ett tåg med färre stopp och dyrare biljetter är till föga hjälp för den Mölnbobo som ser det svischa förbi stationen i 100 kilometer i timmen. 

Pendeltåget är livsviktigt för att vardagen för vanligt folk ska fungera, särskilt längst ut i trafiknätet. Vi bör värna och satsa på turtätheten, inte överge de pendlare som förlitar sig på den. Varje investering som gör det lättare att välja pendeln framför bilen är klok. Samhällsekonomiskt är helgturerna ett öppet mål, men av någon anledning har det här blivit en prestigefråga för både region Sörmland och region Stockholm, som vägrat sparka in bollen.