Personal är orolig för att öppna munnen

Insändarskribenten anser att det finns en tystnadskultur inom Trosa kommun som måste försvinna.

Insändarskribenten anser att det finns en tystnadskultur inom Trosa kommun som måste försvinna.

Foto: Jonas Björnstam

Insändare2022-07-13 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Offentlighetsprincipen är en av demokratins skyddsverktyg och är därmed grundlagsskyddad. Vi som medborgare ska kunna känna oss trygga med att kommunens personal larmar eller påtalar om verksamheter inte fungerar.

Personalen måste därför känna ett rättmätigt stöd i att de faktiskt värnar om våra verksamheters kvalitet då de använder det demokratiska verktyget att fritt få meddela sig till media. För oss socialdemokrater är det väldigt oroande att Trosas personal inte känner ett stöd från den styrande alliansen att värna demokratin. Hela 29 procent av personalen är oroade vad det kan innebära för dem om de öppnar munnen, trots att det endast är i omsorg om våra barn och äldre. Denna tystnadskultur måste försvinna. Det är med personalens klokskap och en fri debatt som verksamheter kan bli bättre.

Vi socialdemokrater värnar demokratin, personalens inflytande och kunnande. Vi vill skapa ett bättre Trosa för alla, till exempel med fler vuxna i skolan. Men de behöver då känna att de kan tala fritt om de problem och utmaningar vi har. Välkomna att rösta på Socialdemokraterna den 11 september och engagera dig gärna i lokalpolitiken för att värna personalens inflytande.