Personer med nålfobi väljer att inte vaccinera sig

Signaturen "Stickan" tror att det finns många som har fobi för att ta sprutor och därför inte klarar av att gå till en vaccinationslokal med mycket folk.

Signaturen "Stickan" tror att det finns många som har fobi för att ta sprutor och därför inte klarar av att gå till en vaccinationslokal med mycket folk.

Foto: TT

Insändare2021-12-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror att en stor del av de ovaccinerade i dag lider av nålfobi. De klarar helt enkelt inte av att stickas på vaccinationsmottagningarna. Stressen som byggs upp under väntan och att se alla sitta på rad för att stickas triggar igång fobin.
Jag har själv en nära anhörig som lider av detta. Hen känner en person på vårdcentralen som hen har förtroende för och som tidigare har kunnat ge hen en spruta. Min anhöriga har därför haft önskan att få vaccinera sig på vårdcentralen. Men icke! Det är enbart de allmänna eller grundskolans vaccinationsmottagningar som erbjuds. Detta har resulterat i att personen väljer att förbli ovaccinerad, just för att hen inte klarar av situationen på vaccinationsmottagningarna. 

Det här blir även psykiskt knäckande. Förutom skammen att inte klara av det, möts de av oförståelse och anses larviga och tramsiga. Men om man har eller haft panikångest kan man tänka sig in i deras känsla – att bli helt blockerad, bara vilja fly bort och hur svårt det är att styra eller lägga band på känslorna.

Så jag önskar verkligen för allas bästa att det skulle finnas möjligheter för de med nålfobi att kunna få vaccinera sig på vårdcentralen, där miljön är lugnare och det finns förståelse och kunskap för nålfobi. Det kan då även ske på ett värdigt sätt trots rädslan, till skillnad mot hur förnedrande det är att bryta ihop i panik inför en massa okända människor på den allmän vaccinationsmottagningen.
Om denna möjlighet fanns är jag övertygad om att många fler med nålfobi skulle välja att vacciner sig.