Pinsamt att säga nej till vindkraftparken – skäms!

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Foto: Visualisering av Wind Sweden (bilden är kraftigt beskuren)

Insändare2023-10-20 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förhoppningen om politiska poäng får den styrande majoriteten i Oxelösund att använda sitt veto mot den planerade vindkraftsutbyggnaden.

För alla tänkande människor är det uppenbart att Oxelösund, Sverige och världen måste få tillgång till fossilfri el. SSAB står inför sin övergång till utsläppsfri framställning av stål, Sverige står inför sin övergång till elkrävande transporter, världen står inför kommande generationers klimathot. Då anser Oxelösunds kommunalråd Dag Bergentoft (M) att "Vi är en sjökommun där många bor vid havet, har sommarstugor och åker båt. I och med det tycker vi att vi måste säga stopp". Pinsamt, kortsiktigt, opportunt, egoistiskt, oklokt. Vi behöver vattenkraft, vi behöver vindkraft, vi behöver kärnkraft, vi behöver solkraft.

I Söderköping däremot klarar man av att tänka större tankar. Dag Bergentofts partikamrat kommunalrådet Martin Sjölander (M) förklarar ”Det är positivt för Söderköping att det tillverkas energi i vårt elområde. Alla måste vara med och dela på att ta fram alternativa energikällor.” Klarsynt och hederligt.

Ungdomar, protestera! Visa att ni är klokare än en förlegad samling beslutsfattare som inte orkar böja på knäna.