Pizzan levereras med schyssta villkor

Insändare 12 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till debattartikeln "Har din pizza levererats med schyssta villkor?" publicerad den 8 januari. Företag som erbjuder arbete via plattformar, ofta kallat gigföretag, har en unik möjlighet att erbjuda nya vägar till arbete. Vi på Wolt ser det som viktigt att våra kurirpartners har en trygg, säker och effektiv arbetsplats med en god arbetsmiljö.

Därför har vi en modell som inte bygger på tvång, den bygger på fri vilja där kurirpartnerna väljer om de vill vara egenföretagare eller egenanställda via Frilans Finans. Frilans Finans säkerställer att lön, skatter och sociala avgifter hanteras på korrekt sätt, samt tar ett tydligt arbetsgivaransvar.

Att vara kurir hos oss på Wolt ska inte vara att arbeta under stress. Därför mäter vi inte prestationer och låter det villkora framtida uppdrag på vår plattform. Den som är kurirpartner hos oss väljer själv när de vill jobba utan att behöva föranmäla sig, samt vilka och hur många uppdrag de vill ta. 

Medan vi tar vårt ansvar för att förmedla uppdrag med schyssta villkor är det snarare så att samhället idag inte ser våra kurirpartners som fullvärdiga jobb, utan fortsätter att låsa dem ute från flera av de trygghetssystem som finns på arbetsmarknaden. Många av våra kurirer tjänar redan idag mer än de som jobbar i jämförbara kollektivanslutna yrken, utan att behöva jobba fler timmar. Vi tycker att utfört arbete måste värderas mer lika och att gig-arbete ska kunna omfattas bättre av välfärdssystemet och få en ökad social trygghet.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa