Poliser ska inte missbruka sin makt

Insändarskribenten kritiserar polisens agerande vid flera olika fall. Arkivfoto

Insändarskribenten kritiserar polisens agerande vid flera olika fall. Arkivfoto

Foto: Bertil Ericson/TT

Insändare2023-04-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det händer gång på gång att polis missbrukar sin profession.

Två poliser dömda till 30 dagars böter. Kommer alltid lindrigt undan. En man i Oxelösund kom gående på en trottoar. Mannen betedde sig konstigt enligt poliserna. Han var tatuerad och betedde sig nervöst och med ett pendlande humör enligt polisen. Dom misstänkte också en drogpåverkan. Mannen kroppsvisiterades. Ingen narkotika hittades. Mannen har aldrig varit dömd för detta. Det fanns inget lagstöd för en kroppsvisitering enligt tingsrätten. Tjänstefel har begåtts enligt tingsrätten.

Hur vågar poliser bete sig på detta viset inför svenska folket? Det är inget annat än ett maktmissbruk av polisväsendet. Rensa i polisleden och avskeda dessa personer.

Av egen erfarenhet och som anhörig pågår trakasserier ofta. Personen har förföljts och stoppats flera gånger. Helt utan orsak. Personen har inga anmärkningar i något polisregister. Bilregistret har inga brister. Finns inte heller ett brottsregister. Även där används orden "du verkar nervös".

Detta är inget annat än psykningar, kränkningar och utövande av ett maktmissbruk. Även det här är tjänstefel och har inget lagstöd. Den drabbade var i kontakt med dessa polisers chef eller var det en kollega. Denne hade ingen förståelse för detta och polis har rätt att stoppa vem de vill. Flera gånger och i flera år? Chefen håller underordnade om ryggen. Katastrofalt polisväsende i Sverige. Måste få ett slut nu.