Politik hör inte hemma i kyrkan

I kyrkan skall råda frid, harmoni, samförstånd i ideellt arbete.  Skriver Carl Gustaf Wennerholm, Trosa.

I kyrkan skall råda frid, harmoni, samförstånd i ideellt arbete. Skriver Carl Gustaf Wennerholm, Trosa.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2021-09-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan mer än tusen år har vi i Sverige en kristen kyrka, från början en katolsk men efter reformationen en lutersk/protestantisk. Kyrkan har i hög grad byggt upp vår kultur, som vi har anledning att vara stolta över. Idag är kyrkan en kulturbevarande kraft i en ganska orolig tid.

Troende och icke troende vänder sig till kyrkan för dop, konfirmationer, bröllop och begravningar. I personliga kriser och även större sådana vänder man sig ofta till kyrkan för tröst och hjälp. Kyrkan har även diakon och barnverksamhet.

Kyrkan är så mycket mer än det primära, att missionera att predika det kristna budskapet till oss människor.

Kyrkan är inte längre en statskyrka. Den skall vara oavhängig och styra sig själv. Därför kan man ifrågasätta om det är lagligt att politiska partier lägger sig i dess skötsel. I andra trossamfund, de katolska, judiska och muslimska har de säkerligen inte politiska inblandningar.

Det har varit ledsamt ja bedrövligt att läsa om de stridigheter som förekommit i  Trosa församling.

I kyrkan skall råda frid, harmoni, samförstånd i ideellt arbete. Församlingsanställda är inte där för att tjäna pengar, utan för att tjäna det goda syftet med kyrkans verksamhet

Sålunda, Ni politiker lämna kyrkan i fred. Gången politik har ofta varit skadlig. Låt kyrkan klara ut sina eventuella problem. Att rösta i kyrkovalet är ganska meningslöst.