"Politiken kan reglera hyran under kristid"

En kris är en kris och alla bör vi ställa upp. Även fastighetsägare. Att sänka hyran borde vara normalt initiativ. Skriver Gunnar Eriksson.

En kris är en kris och alla bör vi ställa upp. Även fastighetsägare. Att sänka hyran borde vara normalt initiativ. Skriver Gunnar Eriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under coronakrisen, vilket blev restaurangkris m.m så ökar antalet konkurser från att tidigare varit på lägre nivå. När det gäller restauranger har de oftast en enorm utgift varje månad att betala hyra för sin lokal. Under coronakrisen har jag aldrig hört att någon uthyrare av lokalitet sänkt hyran för matställen. 

En kris är en kris och alla bör vi ställa upp. Även fastighetsägare. Att sänka hyran borde vara normalt initiativ. Men alla vet vi att uthyrare av bostad eller lokaliteter oftast är oflexibla i kristid. Avtal är ju avtal ! Men det finns en institution som är reglerbar och som benämns politik. Politiken kan stifta lagar och kan även stifta lag för uthyrare under krisproblematik. Att exempelvis upphöra med hyra under ett antal månader, vilket ger god effekt för överlevnad vad gäller restauranger.

Politiken har en flexibilitet i kristider, när inte relation uthyrare/hyrande inte kan komma överens. Marknadsekonomin kan inte alltid vara reglerbar i alla lägen. Så, en tanke slog mig om att politiken kan reglera hyran under en tillfällig kristid.
En uthyrare har få utgifter och borde initiera sänkt hyra i kristid.