Populistiskt utspel om att höja barnbidraget

"Ett populistisk utspel i ett läge där vi istället behöver göra det mer lönsamt att arbeta" skriver Anna af Sillén (M).

"Ett populistisk utspel i ett läge där vi istället behöver göra det mer lönsamt att arbeta" skriver Anna af Sillén (M).

Foto: Axel Hilleskog Magnus Grimstedt

Insändare2024-02-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. I SN (30/1) föreslår Sofia Amloh (S) att barnbidragen höjs, ett populistisk utspel i ett läge där vi istället behöver göra det mer lönsamt att arbeta.

Socialdemokraternas bidragspolitik har låst fast alltför många människor i utanförskap, inte minst kvinnor som fortsatt tar ett större ansvar för barn och hem. Den moderatledda regeringen jobbar för fler kvinnor på arbetsmarknaden och sänker nu skatten på arbete. Från och med januarilönen blir det en tydlig skillnad för många som har det tufft ekonomiskt. För en familj med en sjuksköterska och en polis så mycket som 14 000 kronor mer kvar i plånboken på året.

Det är lättare att lova bort andra människors pengar i opposition än i majoritet, på det är Sofia Amloh ett tydligt exempel och blundar för såväl sina egna besparingar inom Nyköpings äldrevård som för hur Socialdemokraterna över tid ökat kostnaden för svenska hushåll: den förra S-ledda regeringens skattehöjningar och misslyckade energipolitik drev upp utgifterna för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj med över 20 000 kronor per år. Nuvarande regering arbetar hårt för att minska den kostnadsbörda som en ansvarslös rödgrön politik under åtta år byggt upp.