Rädda hamnlivet vid en försäljning

Insändarskribenten oroar sig för det framtida folklivet i Nyköpings hamn. Arkivfoto

Insändarskribenten oroar sig för det framtida folklivet i Nyköpings hamn. Arkivfoto

Foto: Sandra Nordin

Insändare2023-05-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun vill sälja den fastighet i hamnen där serveringen Kajplats 2 ligger. ”I denna fastighet har du möjlighet att driva restaurang, butik eller kontorsverksamhet”, skriver mäklaren.

Det sista oroar mej mycket. Det är alltså möjligt att göra om hela byggnaden till kontor. Jag kan mycket väl se att det kan locka ett företag med kreativ verksamhet, som exempelvis arkitektkontor, som tycker att hamnen är en inspirerande plats att etablera sig på.

Det skulle kunna bli början till slutet för hamnen med sitt sjudande folkliv sommartid. En gammal sanning är att folkliv föder folkliv. Det innebär att det behövs ett antal attraktioner för att hamnen ska leva vidare på det vis den gjort de senaste årtiondena.

 – Vi behöver den inte för kommunens kärnverksamhet och därför väljer vi nu att sälja den, säger fastighetschefen Mikael Karlsson på kommunens webplats.

Men det bör ju inte vara det enda avgörande för en kommun. Man har ju annat att bevaka också för medborgarnas fromma. Att äga en byggnad för det är inte konstigare än att äga en park.

– Önskemålet är att den som köper Kungshagen 1:9 ska fortsätta att bedriva en verksamhet som vänder sig till allmänheten, heter det vidare i kommunens text.

Alltså en from förhoppning som man inte kan sätta någon kraft bakom. Inte ens en avsiktsförklaring i den riktningen krävs av köparen vid försäljning. Det minsta man som medborgare kan begära är att kommunen först görs en ändring i detaljplanen som garanterar den framtida användningen till publikt ändamål. Och därmed rädda det framtida hamnlivet.