Rädda Nyköpings enda biogasmack

Miljöinformation om klimatpåverkan för biogasen som tankas på Circle K i Stenkulla.

Miljöinformation om klimatpåverkan för biogasen som tankas på Circle K i Stenkulla.

Foto: Johan Wallén

Insändare2024-08-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 30 augusti stänger Circle K i Stenkulla sin biogastapp, vilket innebär att det inte kommer att finnas möjlighet att tanka biogas i Nyköping efter det datumet. Det är en skandal för klimatet!

Biogas är ett av de bästa drivmedlen när det gäller utsläpp av koldioxid; enligt vissa beräkningar till och med klimatpositivt! Att driva bilen på biogas har alltså en netto positiv inverkan på klimatet, jämfört med om metangasen, som är en 28 gånger mer potent växthusgas än koldioxid, läckt ut i atmosfären.

Metangas, som biogasen består av, är en restprodukt från rötning av organiskt avfall från bland annat reningsverk, jordbruket och vår matproduktion. Även om matsvinnet minskar kommer det alltid finnas gas som behöver tas om hand. Idag är Sveriges biogasproduktion på drygt 2 TWh, men skulle kunna öka till 7-10 TWh inom bara några år, enligt en analys från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Biogas har dessutom en massa andra fördelar, till exempel att inhemsk biogasproduktion gör Sverige mer energiresilient och mindre beroende av naturgas från andra länder. Biogasrötning skapar även en näringsrik rötrest som ersätter mineralgödsel och återför viktiga näringsämnen till jordbruksmark, samtidigt som utsläppen av växthusgaser kopplat till vår matproduktion minskar. 

Elbilar må vara framtiden, men är än så länge ekonomiskt otillgängliga för de flesta. Därför erbjuder biogas en enorm klimatnytta jämfört med fossila drivmedel, och det redan idag! Jag tycker att Nyköping bör ha minst en biogasmack för att erbjuda en bredare palett av hållbara drivmedel. Och självklart ska den svenska skattebefrielsen av biogas återinföras så snart som möjligt!