Rätt fokus på skattemiljarderna?

Insändare2020-09-03 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att Expressen granskat och avslöjat att miljardärer och dömda ekobrottslingar utnyttjat omställningsstödet för att tillskansa sig själva miljontals kronor, vilka bl.a. finansierat lyxbilar i mångmiljonklassen, så bör debatten föras på högsta nivå och väldigt högljutt.

Är det rätt metod att pungslå svenska folket med allt fler och högre skatter, eller ska det tillämpas hårdare kontroller på vad skattemiljarderna används till och vilka som får del av dem?
Felaktiga utbetalningar, medvetet bidragsfusk och svartarbete undanhåller staten cirka 18 miljarder varje år, enligt en rapport som Delegationen för korrekta utbetalningar lämnade över till regeringen 2019.

För några år sedan fördes också en debatt om miljardärer ska ha rätt till bidrag och då talar jag förstås om barnbidraget. Debatten var ganska sval, tynade sakta bort för att helt försvinna. Är det dags att återuppta den, lägga till andra områden där miljardärer söker och får del av våra skattepengar och intensifiera granskningen av det medvetna fusket? Eller är det mindre känsligt att debattera punktskatten på plastpåsar som beräknas inbringa två miljarder till statskassan?