Reflexprojekt hänger mer på kommunerna

NTF jobbar för att kommunerna ska arbeta preventivt med trafiksäkerheten. Skriver Lars Nordquist verksamhetsansvarig NTF Sörmland.

NTF jobbar för att kommunerna ska arbeta preventivt med trafiksäkerheten. Skriver Lars Nordquist verksamhetsansvarig NTF Sörmland.

Foto: Varfjell, Fredrik

Insändare2021-01-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Lars Blomkvist  2/1.
Jag förstår inte vad det är du hakar upp dig på. NTF Sörmland arbetar med bl.a. användning av reflexer. T ex har vi tillsammans med Örebro kommun delat ut ca 5 000 reflexer. Vi skulle gärna vilja att fler kommuner genomförde det projektet som kallas ”Lyktgubbar”, men genomförandet hänger mer på kommunerna än på NTF. 

Vi arbetar mycket med att försöka få de förtroendevalda att inse hur mycket det kostar med skador och omkomna i trafiken, detta för att kommunerna ska arbeta preventivt med trafiksäkerheten. Viktiga delar är att få till lägre hastigheter på de kommunala vägarna, få människor att förstå hur viktigt det är att använda säkerhetsbälte och att den som framför ett fordon ska vara nykter och drogfri. Om alla respekterade de tre ovanstående delarna skulle antalet människor som skadas eller omkommer i trafiken minska.

När vi räknar samman 2020 som är ett delmål år för Nollvisonen kan vi se att vårt arbete har burit frukt det har aldrig under modern tid omkommit så få människor som 2020. Vi se fram mot nya delmål och mer arbete med att minska antalet människor som omkommer och skadas svårt i trafiken.