Regeringen försöker skrämma oss till lojalitet

"De vill att vi mentalt ska förbereda oss för krig" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"De vill att vi mentalt ska förbereda oss för krig" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-01-31 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försöker regeringen skrämma oss till tystnad och militarisera vårt tänkande?

De vill att vi mentalt ska förbereda oss för krig. Stödet till fredsorganisationer och bildningsverksamhet stryps. Krigsretoriken tar över alltmer. Mer pengar avsätts till försvaret. Pengar som behövts till skola, sjukvård, äldrevård, socialtjänst och upprustning av vägar och järnväg.

Ulf Kristerssons uttalande om att ”varje medborgare måste vara beredd att med vapen i hand försvara Sverige” var ett utspel riktat mot nya svenska medborgare. De ska tydligen misstänkas för att bara komma hit för att söka skydd och inte vilja försvara sitt nya hemland. Han lierar sig därmed med Sverigedemokraternas linje att göra en tydlig skillnad på Sveriges innevånare. Men man kan inte tvinga fram försvarsvilja, lojalitet och en känsla för sitt land med sådana ord och tonlägen. Den måste växa fram ur en känsla av att man är en del av ett samhälle där man är välkommen och respekterad.

Var finns ansträngningarna för att förbereda oss för fred? För solidaritet? För värnandet om demokratins principer? De undanträngs alltmer när Kristersson fjäskar för den odemokratiska Erdoğan och nu ska han krypa igen för Orbán. Vi kan inte vara så tysta och rädda att vi inte protesterar mot detta. Vi vill förbereda oss för fred och det måste få sägas.