Regeringen måste agera för att rädda Skavsta flygplats

Pandemin har drabbat Skavsta extra hårt eftersom privatägda flygplatser inte omfattas av regeringens krisstöd, skriver KD-politiker.

Pandemin har drabbat Skavsta extra hårt eftersom privatägda flygplatser inte omfattas av regeringens krisstöd, skriver KD-politiker.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2021-03-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stockholm-Skavsta är Sveriges tredje största flygplats. Förutom internationella passagerarflygningar har den privatägda flygplatsen viktiga nationella beredskapsuppdrag kopplat till kustbevakningen och det nationella brandbekämpningsflyget.

Pandemin har drabbat Skavsta extra hårt eftersom privatägda flygplatser inte omfattas av regeringens krisstöd. Nu larmar flygplatsens ägare om att konkursen kan vara ett faktum inom några veckor om de inte får ekonomiskt stöd.

För Nyköping och Sörmland är Skavsta flygplats viktig på flera sätt. Flygplatsen och de aktiviteter som skapas runt denna är förstås mycket viktiga för sysselsättning och utveckling av kommunen och regionen. Ur klimathänsyn är det också angeläget med en flygplats söder om Stockholm som kan avlasta Arlanda. Detta då klimatpåverkan blir mindre i och med den kortare flygsträckan det skulle medför på många rutter. Kristdemokraterna är därför angelägna om att Skavsta flygplats ska fortleva. 

För oss kristdemokrater är det även en självklarhet att försvara flygets roll som infrastrukturbärare oavsett ägarform. Det är anmärkningsvärt att regeringens stöd till regionala flygplatser inte omfattar en privatägd flygplats som dessutom har ett nationellt beredskapsuppdrag. Det är något som vi prioriterar i vår alternativa statsbudget. Vi har också föreslagit att flygskatten ska frysas ett år i taget under krisen och återhämtningen därav.

Regeringens passivitet förbryllar. Det är nu angeläget att regeringen agera för att rädda Skavsta flygplats.