Region Sörmland borde göra som Åhléns

Skribenten anser att Region Sörmland borde se över sin administrativa organisation, något som varuhuskedjan Åhléns enligt nya ägaren har gjort.

Skribenten anser att Region Sörmland borde se över sin administrativa organisation, något som varuhuskedjan Åhléns enligt nya ägaren har gjort.

Foto: Eira Desax/Anders Wiklund (TT)

Insändare2024-07-20 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå sparåtgärderna inom Region Sörmland.

Vi läser dagligen om hur många undersköterskor, sjuksköterskor och liknande arbetstagargrupper som är varslade och får gå. Motsvarande varsel och uppsägningar måste väl drabbat den administrativa personalen, chefer och mellanchefer? Varför framgår det inte hur många i dessa kategorier som drabbats? Kanske är det inga alls?

Administrationen, chefer och mellanchefer har ju ökat enormt på senare år. Har uppgift om att det är allt från fem till nio nivåer mellan en undersköterska och högsta beslutsfattaren inom Region Sörmland.

Redan på min tid inom dåvarande landstinget gjorde politikerna så att man vid drastiska nedskärningar av personal, gick ut med att man skulle dra in på eller stänga ned någon liten, men absolut nödvändig del av vården. Detta för att sedan backa och låta den vara kvar. På så vis tog man bort stora delar av den negativa publicitet som de stora aviserade nedskärningarna skulle ha fått. (Se frågan om bassängerna.)

Mitt förslag är att göra som Dagens industri rapporterat om, hur nye ägaren till Åhlénsvaruhusen gjorde när han tog över Åhléns. Han insåg (jag citerar nye ägarens uttalande i DI 26 juni) att ”Huvudkontoret var större än vad varuhusen mäktade bära, så jag sade upp hela ledningsgruppen och drygt 80 tjänstemän. Nu är huvudkontoret mer ett servicekontor till varuhusen i stället för tvärtom.”

På min tid inom Landstinget, var min lön baserad på hur många underställda jag hade. Om jag kunde visa att jag borde ha två personer ytterligare på min enhet och så blev fallet, så var det garanterat ett lönepåslag vid nästa löneförhandling.

Principen gäller ännu i dag, även om den inte är uttalad. Min förhoppning är att Region Sörmland går ut och informerar om hur många som är varslade och uppsagda av ”icke vårdpersonal”.

Det kan väl inte vara så att bara vårdpersonalen är kostnader?