Regionen försvårar för riskpatienter vid sjukresa

Nu har Regionen beslutat att dra in ensamåkningen och istället får vi vända oss till vår läkare som får bedöma om vi är i behov av ensamåkning enligt vissa parametrar.
Skriver insändarskribenten.

Nu har Regionen beslutat att dra in ensamåkningen och istället får vi vända oss till vår läkare som får bedöma om vi är i behov av ensamåkning enligt vissa parametrar. Skriver insändarskribenten.

Foto: Thomas Möller

Insändare2020-11-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våras fick vi som är över 70 och färdtjänstberättigade automatiskt tillstånd för ensamåkning. Anledningen var att Folkhälsomyndigheten gjorde den bedömningen att vi har en förhöjd risk vid infektion av covid-19. Sörmlandstrafiken ansåg att ett bra sätt att förhindra smittspridningen var att ge oss möjlighet att resa ensamma i bilarna, framförallt vid sjukresor. Detta beslut var varmt välkommet:Vi har haft svårt att komma ut med hänsyn till de rekommendationerna som infördes, så att vi ändå fick ett rimligt sätt att ta oss till affären, sjukhuset eller vårdcentralen var mycket positivt för oss.

Nu har Regionen beslutat att dra in ensamåkningen och istället får vi vända oss till vår läkare som får bedöma om vi är i behov av ensamåkning enligt vissa parametrar där vår höga ålder inte räknas in, trots att Folkhälsomyndighetens bedömning kring ålder och förhöjd risk vid infektion kvarstår. För alla andra resor som inte sker inom vårdens regi, det vill säga färdtjänstresorna, så måste vi nu vända oss till kommunens färdtjänsthandläggare, som är mycket strikta i sin bedömning om ensamåkning och hävdar att de inte får bevilja det enbart baserat på tillhörighet till en riskgrupp, utan måste ta hänsyn till en varaktig funktionsnedsättning enligt den rådande lagstiftningen.

Min undran är varför Regionen fattat detta beslut, nu när antalet coronafall ökar i hela landet och rekommendationerna såväl som restriktionerna skärps?