Regioner vadar i pengar som används till byråkrati

Insändarskribenten vill minska regionernas kostnader för byråkrati.

Insändarskribenten vill minska regionernas kostnader för byråkrati.

Foto: Montage

Insändare2024-04-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Go´morron världen söndagen den 31 mars i radions P1. Panelen om sjukvårdskrisen påpekar att det för närvarande endast är en riksdagsledamot som driver frågan om överdimensionerad byråkrati inom landets regioner.

Regioner vadar i pengar som mer och mer används till byråkrati som under senare år tillåtits expandera långt över rimliga gränser. Vårdpersonal närmast patienter minskar medan byråkratin sväller. Vårdpersonal åläggs så omfattande dokumentation att den tar tid från patienter och vård.

Sverige har sjuksköterskor och läkare i antal som aldrig tidigare. De är utbildade för vård, inte pappersvänderi, vilket får många att söka sig till andra arbetsfält. Mer pengar till vård har under senare år tenderat i stigande byråkrati medan vård får knappa in, färre vårdplatser.
Varför tillåts denna olycksaliga kostnadskrävande stagnation av vård pågå?

En förklaring; alltför många av regioners lokala politiker har uppdraget som sin försörjning. Förr var detta hedersuppdrag med visst arvode, inte försörjning. Riksdagspolitiker kommer nära nog undantagslöst från lokal politik inom kommuner och regioner. De värnar om sakernas nuvarande tillstånd.

En andra förklaring till svällande byråkrati. Vad göra med ökande mängd som strömmar ut från högskolor och universitet medan näringslivet skriker efter kompetent personal som inte längre i tillräcklig grad utbildas inom landet. Efter senaste valet uppmärksammas problemen som tidigare tillåtits härja. Åtgärder att minska byråkratin skymtar nu inom några regioner. Du som läser detta – se tillbaka, sök orsaker och skyldiga till dagens tillstånd!