Replik på krönika: "Branschen själv som skapat"

"När allmänhetens förtroende för journalistiken vacklar, då är vi ute och tassar i kanten av vad demokratin står för", skriver insändarskribenten. Arkivbild

"När allmänhetens förtroende för journalistiken vacklar, då är vi ute och tassar i kanten av vad demokratin står för", skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Olof Jonmyren

Insändare2024-05-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en krönika i SN den 27/4 ondgör sig ansvarig utgivare Kristina Levin över att politiker och tjänstemän i allt större utsträckning avböjer att svara på frågor från journalister. Hon uttrycker oro över demokratin, där fria medier är en av förutsättningarna.

Jag delar absolut den uppfattningen, att fria och objektiva medier är en av demokratins viktigaste beståndsdelar. 

Vad hon däremot inte är i stånd att inse är att det är branschen själv som skapat den situation som bekymrar henne. Det är lite som att gnälla över att det är kallt när man själv stängt av värmen. Man kompromissar många gånger med de etiska regler man har att förhålla sig till i jakten på snaskiga och säljande rubriker. 

Många är vi som ställt upp på intervjuer och svarat på frågor för att sedan se något helt annat än vad som sagts publiceras. Man klipper och klistrar, fakta förvrängs och viktiga uppgifter undanhålls för att inte riskera det syftade målet. Ett mål som inte sällan är av ideologisk karaktär och där skribent/journalist har en bestämd uppfattning om hur denne vill att publicerat material ska komma att betraktas av konsumenten.

Blir resultatet alltför ifrågasatt kan man alltid lägga in en rättelse eller komplettering på några få rader i en undanskymd spalt. Många anser att det är bättre att inte svara alls än att svara och riskera att feltolkas beroende på frågande reporters syfte.

Så absolut, fria och oberoende medier är viktiga. Men när man börjar slira på objektiviteten och när den makt som ska granskas inte längre låter sig göra detta och när allmänhetens förtroende för journalistiken vacklar, då är vi ute och tassar i kanten av vad demokratin står för.

Assar Johansson

Chefredaktören svarar:

Det är lätt att komma med svepande och oprecis kritik. Därför att den är omöjlig att försvara sig mot. 

Vi på SN är inte felfria. Det har begåtts fel både i dåtid och kommer säkert begås misstag framöver. Vi rättar alltid fel öppet och tydligt, och strävar alltid efter att göra rätt.

Att medier generellt skulle kompromissa med de medieetiska regler är inte sant. Det finns en stark yrkesheder, på SN och på alla de redaktioner jag jobbat på eller haft att göra med under mitt numera ganska långa yrkesliv. 

Kristina Levin