Republikanerna blandar och ger

Kungen besöker Nyköping den 9 februari. Beräknad kostnad för Nyköpings kommun är 280 000 kronor.
Kungen besöker Nyköping den 9 februari. Beräknad kostnad för Nyköpings kommun är 280 000 kronor.

Insändare 16 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Monica Jernström, republikan, skriver att ”måste vi betala cirka en kvarts miljon” i samband med kungabesöket. Vi, det vill säga Nyköping kommuns innevånare.

Vi kan vara säkra på att besöket kommer att uppmärksammas i media liksom att ett antal människor kommer att spendera pengar i Nyköping i samband med besöket. Sedan skriver hon att ”vi betalar 1,1 miljarder” till kungahuset. 

Vi, det vill säga hela Sveriges 10 miljoner invånare. ”Vi” kan med andra ord betyda lite vad som helst i republikanernas värld. Enligt republikanska föreningens redovisning av de 1,1 miljarderna ingår även underhåll och skötsel av fastigheter, besök, representation med mera, vilket är kostnader som ”vi” hade haft ändå. För det är väl ingen som tror att presidenter är gratis? För att inte tala om vad ”vi” skulle få betala för att göra om vårt system till en republik.

Sverige har ett för omvärlden omvittnat gott rykte och vårt kungahus har starkt bidragit till detta. Att i Sverige på 2020-talet fortfarande ropa på republik känns både förlegat och gammalt, lite som ur sagornas värld. Jag tror därför att ”vi” skall vara måna om traditioner och vårt gamla kungahus.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa