Resecentrum i Nyköping – ingen dum idé

Såhär är det tänkt att det nya resecentret i Nyköping ska se ut.

Såhär är det tänkt att det nya resecentret i Nyköping ska se ut.

Foto: Trafikverket

Insändare2022-07-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppfattningen om att Sverigedemokraterna skulle vara emot byggandet av Resecentrum är felaktigt. 

När beslutet kom upp på dagordningen ville vi dock ha svar på en del frågor, bland annat om de tilltänkta snabbtågen som ska trafikera Ostlänken kommer att stanna i Nyköping, annars blir det endast en väldigt dyr busshållplats och väntsal.

Vi ville även ha klarhet i om kommunen mäktar med kostnaden utan att behöva låna en massa pengar som kommande generationer tvingas betala. Ingen av frågorna besvarades av S, C, MP eller kompisen V.

Därtill undrar vi varför Resecentrum ska byggas redan nu? Trafikverkets datum för färdigställande av bibanan Nyköping planeras vara klar först 2033-35. Först då kommer Resecentrum att tas över av Trafikverket. Fram till dess, vem ska stå för driftskostnader, säkerhet med mera?

Att klubba ett beslut på 300 miljoner när SKR samma dag meddelar att ”ett stålbad väntar Sveriges kommuner” tycker vi sverigedemokrater inte är att ta ansvar. Vi ville först ta reda på vilka ekonomiska konsekvenser beslutet får för kommunen och hur det påverkar möjligheten till andra investeringar vi behöver göra, exempelvis vattenledningarna. Kommunens ekonomi är i obalans men räddades förra året av statens coronastöd. Framöver pekar alla siffror på att ekonomin kommer att bli en svår nöt att knäcka.

Historiska beslut ska fattas med stor eftertanke, speciellt när kärvare tider väntar runt hörnet.