Restaurera skyddad natur på land och i hav

Tätortsnära naturområden betyder mycket för många.

Tätortsnära naturområden betyder mycket för många.

Foto: Patrik Lundin

Insändare2022-08-03 07:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns behov av att öka takten i att restaurera skyddad natur på land och i hav. Jag har haft glädjen att vara med om att initiera och besluta om och inviga tre naturreservat i närheten av tätorten Nyköping. Inte minst nu under pandemin har det tätortsnära naturområdet betytt oerhört mycket för många människors möjlighet att umgås och träffa familj och vänner. Av stor vikt är att funktionshindrade också får möjlighet att vistas våra naturreservat. 

I naturreservaten finns flera grillplatser, vindskydd och markerade vandringsleder. Centerpartiet vill öka takten i att återställa skyddad natur. I Sverige har hela 93 procent av befolkningen tillgång till ett skyddat område inom fem kilometer från bostaden. Det är bra, men tyvärr har många skyddade områden inte tillräcklig skötsel och underhåll.

Centerpartiet vill nu öka takten i att restaurera skyddad natur på land och i havet, och satsade i vår budgetmotion till riksdagen för 2022 cirka 425 miljoner kronor mer än regeringen samt högeroppositionen på området. Riksbudgeten fördelas därefter till reservatsinnehavare via länsstyrelserna.