Ridanläggningen Nyäng – ur föräldrarnas perspektiv

"Anläggningen har stora brister som påtalas gång på gång men inte åtgärdas" skriver insändarskribenten om den nybyggda ridanläggningen i Nyköping. Arkivfoto

"Anläggningen har stora brister som påtalas gång på gång men inte åtgärdas" skriver insändarskribenten om den nybyggda ridanläggningen i Nyköping. Arkivfoto

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Insändare2023-06-09 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan skriva väldigt mycket negativt om nya ridanläggningen Nyäng. Anläggningen har stora brister som påtalas gång på gång men inte åtgärdas. Ingen verkar kunna ställas till svars. På grund av bristerna vill ingen åta sig att driva verksamhet där.

För att få igång verksamheten gjorde man därför "konstgjord andning" och anlitade tillfälligt en expert, en ridlärare, som fick driva en liten verksamhet i kommunens regi. Hon hyr in hästar då hon inte får några långsiktiga alternativ som är rimliga för en liten verksamhet. Det är för dyrt. Den/de som tar över måste driva något stort med många hästar och stort genomflöde. Troligen varken särskilt barnvänligt eller hästvänligt. Men ingen av de ansvariga i kommunen “pratar häst”.

De verkar tro att de ska kunna driva anläggningen som en ishockeyhall. Apropå ishockey. Om det hade varit en ishockeyhall, hade inte anläggningens brister åtgärdats illa kvickt? Hade man inte varit lite mer uppfinningsrik och engagerad för att hitta föreningar och/eller individer som ville driva verksamheten? Hade det inte varit så angeläget att man hade gått en mil extra för att barnen i Nyköping skulle få spela hockey? Det kan ju leda till bättre hälsa, personlig utveckling och till och med en karriär?

Men nu är det djur och barn – till största delen tjejer vi pratar om. Nej, jag vill egentligen inte gå dit, men är det inte skillnad på sport och sport? Det kändes onekligen så när jag körde hem min dotter från senaste ridträningen med sin favoritlärare och sina fina kompisar som hon fått under det senaste året. Hon storgrät hela vägen hem, för nu har vi föräldrar gett upp om att kommunen kommer att fixa detta. Det blir ingen ridskola på 80-miljonersanläggningen i höst. Den kanske aldrig var tänkt för barnen ens. Den kan inte dra in de pengar som behövs på dem.

Vi föräldrar, som också är ledsna över att samhörigheten försvinner, börjar febrilt leta efter andra ridskolor. Vi ställer våra barn i kö till alla alternativ. Till och med de som innebär att vi kanske måste köra 50 minuter enkel resa. För det är ofta mer än två års kö för barn som vill rida. Kommunens hantering av detta innebär nu att 45 barn skingras för vinden. En del kanske ger upp sin hobby. Spelar Star stable ensam på sitt rum istället. För ingen information de får från vuxenvärlden ger dem signaler om att denna sport är viktig.