Ridsport är den tredje största ungdomsidrotten

Nya ridanläggningen i Nyköping har väckt frågor som besvaras av verksamhetsansvarig för Nyköpings arenor.

Nya ridanläggningen i Nyköping har väckt frågor som besvaras av verksamhetsansvarig för Nyköpings arenor.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-11-19 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren om ridsportanläggningen.

Hej, ”Skattebetalare och röstberättigad”, här kommer kompletterande information som vi hoppas svarar på dina frågor, annars är du välkommen att kontakta mig. 

Du nämner att de investerade medlen för ridsportanläggningen ska användas av ett ”fåtal av invånarna”. Ridsporten är idag en utav de största sporterna nationellt och den tredje största ungdomsidrotten, där fotboll och innebandy är större. (statistik från Svenska ridsportförbundet). Ett tiotal ridsportföreningar i Nyköping deltog när behovsspecifikationerna sattes samman, där det framgick att Nyköping länge har saknat den här typen av anläggning, så förutom en intäkt från en framtida hyresgäst för ridskola ser vi intäkter från uthyrningar till andra föreningar, men även privatpersoner och företag. Anläggningen är även framtagen för att kunna hålla stora evenemang inom både ridsport som exempelvis tävlingar, djurutställningar eller mässor som kommer att generera intäkter. 

Hur stort bidrag en framtida ”ridklubb” kommer att ha är inget vi vet i dagsläget. En bidragsberättigad förening lämnar in en ansökan om bidrag som beslutas i Kultur- och fritidsnämnden, KFN, så det är först efter att en ansökan är inlämnad och därefter beslutad som bidragssumman blir känd.