Tillgången på rent vatten är grunden för allt liv, men torra, nederbördsfattiga somrar och snöfattiga vintrar blir förmodligen vanligare i framtiden och då också vattenbrist. En människa behöver bara 50 liter vatten per dygn för att dricka, laga mat, tvätta och sköta personlig hygien. I västvärldens industriländer förbrukar vi dock flera hundra liter vatten per person, men då använder vi också rent dricksvatten till biltvättar, bevattning, industriprocesser med mera.
Sent ska syndaren vakna är ett uttryck som passar bra i sammanhanget. För det vore en överdrift att påstå att visionära lösningar för framtidens vattenförsörjning under årens lopp stått högt på den politiska dagordningen.
Det är oroande att vi inte kommit längre när det gäller just alternativa lösningar, vilket kan resultera i att vi i framtiden måste prioritera olika användningsområden. Ska vattnet användas i hushållet till dusch och matlagning eller till biltvättar och bevattning av fotbollsplaner och gräsmattor?
Nu utgår vattenplaneringen från ständigt ökad användning, men fokus borde istället ligga på minskad förbrukning genom bland annat separering av olika användningsområden. Är det exempelvis rimligt att spola toaletter med rent dricksvatten? I många länder med vattenbrist samlas vattnet från tvättställen upp i toalett tank och används vid spolning. Bara ett litet exempel, men enkelt och smart. För vips har sju till tio liter vatten sparats vid varje spolning. Ett annat exempel är bevattning med duschvatten.
Klockan klämtar och det är hög tid för hållbara framtidslösningar för vårt vatten!