Ringvägens björkar måste bevaras

Flera av Ringvägens björkar kommer att kapas när nya ledningar ska läggas i marken.

Flera av Ringvägens björkar kommer att kapas när nya ledningar ska läggas i marken.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2023-09-09 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi som lite äldre sålde villan valde vi att bosätta oss på Ringvägen. 40- och 50-talshusens småskalighet, grönområdena som finns, de många träden och buskarna och – inte minst – den vackra björkallén var viktiga ingredienser för vårt val.

Nu finns alltså planer på att ta bort delar av allén. Man undrar stillsamt hur någon ens kan komma på idén. Björkallén ger området dess karaktär, att ta bort är dem ungefär lika befängt som det en gång var när Stockholms politiker ville ta bort Kungsträdgårdens almar.
Dessutom vet vi numera att stora gamla träd är så viktiga ur miljösynpunkt. De bidrar till skugga och svalare temperaturer när temperaturerna i klimatkrisens spår stiger. De tar hand om stora mängder koldioxid. De dricker massor av vatten och är därför ett naturligt skydd när skyfallen blir fler.

Självklart ska de som ska jobba fram en ny dagvattenledning vara ordentligt skyddade på sitt arbete. Men det måste kunna lösas genom att ankra upp träden på något sätt. Tänk om, tänk nytt, tänk rätt. Kunde Stockholm hitta lösningar för att en gång rädda almarna när protesterna växte sig tillräckligt starka kan man naturligtvis göra det i Nyköping också.