Risk för fler IT-attacker

IT-attcker liknande den som drabbade Coop i juli förra året tror signaturen "Ego" kommer att bli allt vanligare i framtiden.

IT-attcker liknande den som drabbade Coop i juli förra året tror signaturen "Ego" kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Foto: Ali Lorestani/TT

Insändare2022-03-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan kunde vi i SN läsa om en näringsidkare som inte tog emot kontanter. Det har blivit ganska vanligt i Nyköping men också i övriga Sverige. Det orättfärdiga ryska anfallet på Ukraina kan innebära ett annat slags krig som drabbar Sverige och andra västländer, cyberkrig. Vi har det stora problemet som drabbade Coop för en tid sedan. Nu talas det om att de västländer som stöder Ukraina på olika sätt kommer att drabbas inom IT-området.

I det stora kan företag och myndigheter drabbas med svåra följder. I det lilla kan näringsidkare, t ex butiker drabbas och då blir fråga:. Vad händer med betalsystemet hos dem som vägrar ta emot kontanter? Hur kommer bankerna att agera så att folk fortfarande kan få ut kontanter då bankomater är utslagna. Vad händer då man inte kan sköta betalningarna via datorn?

Den ryska krigsmaskinen kan komma att slå till mot västländer, men knappast med kanoner utan snarare via IT-attacker.