Besökte Nyköpings lasarett i dag som patient. Överallt står uppmaningar och riktlinjer för hur man ska besöka sjukhuset utan att riskera att bidra till smittspridningen. De allra flesta patienter dirigeras nu från den tillfälliga entrén till målpunkt A för att därifrån ta hissen till rätt avdelning.
I de trånga små hissarna valde vi som är patienter att artigt nicka mot varandra och säga "Jag tar nästa" i stället för att dela hiss, eftersom det är omöjligt att hålla ett coronasäkert avstånd i den lilla hissen. Däremot verkade inte sjukhusets personal ha några betänkligheter, utan trängde sig glatt in i hissen jag åkte i, både 2 och 3 personer! Det hände flera gånger bara under mina två hissturer. Det slutade med att jag klev ur hissen och tog trapporna i stället.
För mig var det inga problem att ta trappan, men vad ska en patient i sämre skick göra? Bara stå kvar i hissen och riskera att få covid? Särskilt sköra patienter måste ju kunna åka i hissarna utan att riskera att bli sjuka. Hur tänker de i personalen som klämmer ihop sig i hissen med okända personer, och sedan går in till patienterna på avdelningarna?
Jag är full av beundran över vårdpersonalens insatser under pandemin, och förstår om de har bråttom i sitt arbete och inte har möjlighet att vänta på nästa hiss. Men måste vi inte fortsätta att hålla avstånd för att inte personalen ska få ännu mer att göra? Det vore väl rimligt att bara personer i samma sällskap delar den lilla hissen?
Hur tänker sjukhusledningen om detta?
Risk för smittspridning i hissarna
Måste vi inte fortsätta att hålla avstånd för att inte personalen ska få ännu mer att göra, frågar insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.